sâmbătă, 7 decembrie 2013

Ignoranța Boala secolului XXI, nicidecum HIV SIDA


    Pe cînd  eram în clasa a 8-a participasem la un curs de instruire, împreună cu mulți tineri de vîrsta mea. La acel curs învățasem ce este HIV SIDA. Aflasem cum se poate de protejat și în ce mod trebuie să ne comportăm cu persoanele deja infectate pozitiv cu acest  virus. Această boală este transimisibilă doar printr-un act sexual neprotejat, prin contact direct al sîngelui infectat cu sîngele altei persoane, sau prin folosirea unor instrumente nesterilizate cum ar fi cele de chirurgie, care au avut contact cu sîngele unei persoane deja infectate. Aflasem că prin sărut sau îmbrățișări nu se transmite acest virus, că pentru a se transmite prin salivă ar fi nevoie de cca 4l de salivă J deci se poate de sărutat :). De asemenea am învățat cum să transmitem această informație semenilor noștri, de la EGAL la EGAL.

     Însă cu toate acestea la ziua de azi ca și la cea de ieri a oamenilor care au fost infectați este că nu sunt acceptați de către societate, de fapt chiar de familile proprii considerîndu-se că aceștea ar fi adus rușinea în casă. Aceasta este de fapt foarte dureros din care cauză acestora le este foarte dificil sau chiar frică să spună cuiva că este infectat cu HIV. Această problemă a fost astăzi discutată la întrunirea bloggerilor BADO, unde au participat și doi membri ai centrelor care ajută persoanele infectate, Roman Botnari reprezentant și educator al centrului și Olea Rainovan reprezentant al centru GENDER Doc M care lucrează cu reprezentanții LGBT . Aceștea ne-au comunicat diferite cazuri de ignoranță și expulzare a persoanelor infectate,  de către societate. Adesea aceste persoane sunt infectate din neatenția personală, neprotejîndu-se corespunzător, sau din neatenția doctorilor, cazuri rare.

   La această întrunire a participat de asemenea și o persoană care  a fost infectată HIV din cauza drogurilor, Andrei,  acesta ne-a comunicat că s-ar fi infectat acum 12 ani. El a trecut prin perioade diferite în care nu a fost acceptat de mulți dintre prieteni, colegi de serviciu sau alte persoane, momente în care credea că ar fi mai bine să-și pună capăt zilelor. Datorită familie sale, care la acceptat așa cum este, pentru că este un om, nu un monstru, a reușit să se ridice din mrejele psihologige ale acestei boli și la momentul actual poate să susțină, ajute și să lupte cu problemele altor persoane infectate.

De asemenea am aflatt că problemă de discriminare este mai acută în cercul persoanelor cu orientare sexulă netradițională, deoarece după cum ne comunică Olga. Aceștia zic că mai bine s-ar spînzura decît ar spune cuiva chiar și medicilor cei pot ajuta, de problema cu care se confruntă, și asta din cauza că ar fi puși în situația de a comunica despre două tabuuri ale societății.

    Mesajul care aș vrea să-l aduc cu acest articol,  dragi semeni, este ca să nu ne comportăm cu cei ce sunt infectați sau au o asemenea problemă rușinoasă, să ne comportăm așa deparcă ar fi devenit niște monștri. Știți că de fapt este mult mai periculoasă o simplu răceală, pentru că poate infecta, printr-o singură răsuflare sau printr-un singur strănut,  o mulțime de oameni odată, și să știți că aceast virus al răcelii are adesea urmări fatale. Atunci, de ce față de o persoană răcită ce strănută într-un public aglomerat și care pe loc infectează cel puțin o persoană, ne comportăm normal, dar față de acea persoană ce te poate infecta doar printr-un act sexual neprotejat, sau printr-un contact direct al sîngelui, ne comportăm de parcă ar fi încălcat nuștiu ce lege foarte importantă sau nu știu cum. Că doar a prieteni cu cineva nu înseamnă că trebuie să te culci cu ea sau să faci schimb de sînge sau mai știu eu ce ritualuri cu instrumente nesterile. Anume din cauza comportamentului nostru față de acele persoane infectate, acestea își pun capăt zilelor, sau nu comunică nimănui că sunt infectate și pot infecta aletele din neștiință sau neacuratețe.

    Și odată infectat este foarte și foart greu să lupți de unul singur, pentrucă boala este întradevăr grea și periculoasă, motiv din care este necesar și chiar de datoria noastră să susținem aceste persoane, pentru că au și ei dreptul la ajutorul și susținearea noastă cum ar avea o și cei bolnavi de cancer, ai căror boală este poate nu chiar incurabilă ca cea HIV sau tuberculoza. Deci dragi prieteni nu uitați că suntem oameni deci haideți să ne comportăm corespunzător

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu