joi, 15 august 2013

Cum trăim în RM


     Adesea auzeam la televizor despre gagauzia despre ceva probleme ale lor cu noi moldovenii sau între ei. Știam că aceasta se află pe la sudul Moldovei, dar nici nu mă gîndeam că au o tradiție și limbă interesantă, nu știam practic nimic și toate astea dece?
     
       Pe data de 14 august 2013, am avut ocazia de a merge în Gagauzia, or. Comrat în cadrul proiectului „Bloggerii apără drerpturile oamului” . Aici am participat la o discuție cu reprezentanți ai limbii gagauze, bloggeri și alți repprezentanți animată de către Natalia Ghilașcu, unde am aflat foarte multe despre gagauzia.
     Principalele teme de discuție au fost:
·         Dispariția limbii Gaguzie
·         Dece se pune problema de două limbi de stat româna și gagauza ci nu rusa
·         Dece limba gagauză se predă în școli ca una străină (2,3 ori în săptămînă)
·         Dece nu vrea  ministerul educației nicimăcar să audă de problema cu care se confruntă Găgăuzia
·         Cum putem ajuta noi moldovenii Gagauziei de a fi auzită și a schimba ceva
·         Soluții întreprinse













   Discuția a fost aparent pe ton cam ridicat, deoarece aici întradevăr apare problema dispariției limbii naționale gagauze. Pricină a acestei probleme, după spusele reprezentanților este dificultatea în comunicare a naționalităților din regiune, care ca să se poată înțelege folosesc limba rusă. Limbă pe care o vorbesc deja atît în societate cît și în sînul familiei. Acest lucru deranjează pe mulți părinți. Conform spuselor unora din ei, aceștea nu mai vor să studieze limba rusă ca limbă principală sau chiar deloc, deoarece aceasta distruge limba străbunilor lor.
     La ziua de azi sunt foarte puține familii în care se vorbește curat gagauza sau copii știu doar gagauza. Dar și acei copii, începînd de la grădiniță învață practic doar în rusă întreg materialul școlar. Pentru că chiar dacă acești părinți ar insista ca copiii lor să învețe în limba gagauză, aceasta la moment nu este posibil, deoarece nu sunt materiale didactice necesare, cît și cadre didactice.
    Careva soluții au fost întreprinse, de exemplu grădinițe cu grupe speciale. În aceaste grupe se vorbește pe rînd o zi doar  gagauză, o zi doar româna și o zi doar rusa. Acest lucru se face pentru ca copiii să facă cunoștință cu toate trei limbi care conform actelor  ce confirmă autonomia gagauză,  trebuie să fie 3 limbi oficial vorbite în UTA Gagauză. Deși oficial trebuie să fie aceste trei limbi la nivel vorbite și predate în școli, acest lucru nu se face.


Au fost înnaintate și proiecte de tabere de vară în care prin diferite metode de joc  să se facă măcar cunoștință cu aceste trei limbi, dar fără succes pînă la ziua de azi. Deasemeni sa încercat întemeierea unei univerități, în care să fie predat materialul în română, gagauză și engleză, dar cu părere de rău și acesta a eșuat.
    În  UTA Gagauză se încearcă schimbarea situației create, dar asta se face de foarte puțini oameni. Aceștea încearcă să ne ceară ajutorul, ca noi măcar să facem publică problema lor, care defapt se aseamănă cu a noastră, a vorbitorilor de limbă română.
   Așadar dragi concetățeni haideți să facem măcar ce ne stă în puteri ca să-i ajutăm să nu-și piardă graiul din străbuni!


   
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu